Bőr élettartama

A bőr élettartamát meghatározza a nyersanyag eredete és minősége és természetesen a feldolgozás technológiája és a felületi festék minősége is. A bőr élettartamára hatással van a többi használt kárpitos anyag minősége és a bőrbútor ipari feldolgozása is. Jelentős feladatot játszik a bőrről való gondoskodás is és a rendszeres karbantartás. A korrigált (javított) és festett bőröknél fontos mutató a terhelési tesztek eredménye a horzsolásra, színállandóságra és rugalmasságra.

A leghosszabb élettartama a teljesen természetes anilin bőröknek van. Élettartamukat 100 évre becslik. Ezek a bőrök jellegzetes patinát alakítanak ki. Ez a tulajdonság a természetes bőr autentikus jelzője.

Kitűnő, több mint kétszeres élettartama van a minőséges nyersanyagból készült bőröknek, melyek nincsenek javítva és a legminőségesebb festékekkel vannak festve szemben az általában árusított bőrökkel.  20-30 éves élettartammal tűnik ki legfőképp az európai bikákból származó nyersanyag. (Royal collection). A bika nyersanyagának sűrűbb a szövete, mint a tehéné. Szilárd, nem húzódik ki és így megakadályozza a felszíni festékeknek hogy megtörjenek (lepörögjenek).

A legalacsonyabb minősége 2-10 év a korrigált és az olcsó festékekkel festett bőröknek van. Az eredeti és látszatra tökéletes formájukat aránylag rövid idejig őrzik meg és aztán nagyon gyorsan tönkremennek.